Uit de kajuit klinkt met een Ierse tongval het
zeeweerbericht via de marifoon voor het gebied Mull of Galloway tot de Mull of
Kintyre. Southeast three to four,
fogpatches, seastate smooth, visebility good. Vanuit de kuip zie ik op
honderd meter afstand een bruinvis passeren, zijn donkere rugvin op z’n ronde
rug komt bij elke ademhaling mooi boven het oppervlak uit.
Met een minimaal windje ongeveer recht op kop motoren we
richting Belfast. Naar Bangor om precies te zijn, de marina een paar mijl oost
van de stad aan de zuidzijde van Belfast Lough. Versgezette koffie erbij en een
puntje cheesecake. De zon schijnt
heerlijk, de zee is vlak en de stroom een knoopje tegen.
Gisterochtend zijn we in wat druilerig weer vertrokken uit
de ‘whiskystad van de wereld',
Campbeltown. Een eeuw en meer geleden wemelde het hier van de
whiskystokerijen. In 1920 raakte de wereldeconomie in een diepe recessie die
tot de jaren dertig zou aanhouden. De Amerikaanse overheid vaardigde in 1920
een verbod uit op de import van alcoholische dranken, uitgezonderd voor
medische doeleinden. Die zogenaamde Drooglegging stond aan de basis van het
geweldige succes van Schotse whisky in de Verenigde Staten. De Schotse whisky
was van veel betere kwaliteit dan de illegaal zelfgestookte alcohol. En dus
kwam er een levendige export vanuit Schotland op gang naar het Caribische
gebied, van waaruit de Schotse whisky naar de oostelijke staten van de VSA werd
gesmokkeld. De verleiding was groot om dit kwalitatief goede product te
versnijden, dan was het nog steeds lekker en beter dan de lokale illegale alternatieven.
Dit verdunnen ging het best met whisky met een sterke smaak. Dus niet de zachte
smaken van de Speyside, maar liever de zwaardere van de westkust en de eilanden
met hun stevige zilt- en turfsmaken. Die stevige whisky’s werden veel in
Campeltown gemaakt en vanuit deze haven verscheept naar de Carieb. Door
Drooglegging floreerde het stadje. Echter de verleiding werd ook hier te groot:
met het toenemen van de productie nam de kwaliteit af en vervolgens ging het
overgrote deel van de distilleerderijen uit productie of op de fles. Momenteel is er nog één over, Springbank. De
smaak? ‘The new-make is sweet and heavy; oily with a light smokiness. It benefits
from long maturation, gaining body and complexity; fruity aroma’s (cherries,
strawberries and bananas), maritime notes (seaweed and hot sand), machine oil.
The texture is creamy, and the taste has sweet butterscotch, fresh mint and
grubby smoke in the finish., Medium tot full-bodied.’ Hoe dat smaakt? Stevig,
heerlijk om op een rustige avond in de kuip van te genieten. Come, taste and
enjoy!
Whiskystad Campbeltown in nevelen gehuld |
Mijmeren bij de muziek van McCartney |
Nu dus vanuit de kuip, onderweg naar Bangor. Af en toe
steekt links of rechts van de boot een zeehond zijn koppie boven het water uit
en kijkt in de rondte, Veel zeevogels op het water: koeten en Jan van Genten.
Een paar keer een bruinvis. Aan bakboord glijdt langzaam East Maiden voorbij.
Een stevige rots met een vuurtoren erop.
Het is duidelijk: hier komt de bodem
omhoog, deels boven water, deels ook eronder. ‘Give it a wide berth’, zegt de pilot en die raad volgen we op. Voor
ons langs gaan grote veerboten, onderweg van en naar de Engelse westkust. Ruim
voordat ze in zicht zijn zien we ze op de AIS, compleet met bestemming, koers,
snelheid en hem moment dat ze ons pad kruisen. Goede investering geweest, dat
apparaat.
East Maiden: give it a wide berth! |
Jullie gaan wel erg hard hoor!!
BeantwoordenVerwijderenStraks zijn jullie al weer terug terwijl wij nog moeten vertrekken